tiistai 20. kesäkuuta 2017

Mitä Nana syö - pitkä oppimäärä

Tieteilijät, tutkijat, harrastajat, kasvattajat ja jotkut vegaanit tappelevat edelleenkin siitä, mikä on koiran oikea ruokavalio. Jos lähtisin omaa "suuntautumistani" aukaisemaan, niin sanoisin vain, että oman ymmärrykseni pohjalta pidän koiraa lihansyöjänä, mutta pidän hyvin todennäköisenä myös sitä, että koska villien koirien alkuperäisen ruokavalion mukana on saaliseläinten vatsoissa tullut viljoja ja marjoja ynnä muita ei-lihaa mukana, niin todennäköisesti myös koiran elimistö osaa käyttää näitäkin ainesosia jotenkin hyödyksi, esimerkiksi liharuuansulatuksessa tai vitamiineina ja kivennäisaineina. Tätä teoriaa lähtisin hieman vielä vahvistamaan sillä, että koiraa kesytettäessä ihmisten pariin sille on syötetty pitkän aikaa kotiruokaa ja alkuperäisestä ruokavaliosta poikkeavia ainesosia, ja monesti eliöt tottuvat myös uusiin asioihin sukupolvien myötä. Tarjoan kaikenlaista monipuolisesti, mutta lähinnä lihaa ja rasvaa, koska suuri osa tutkimuksista osoittaa, että näitä koira pystyy tehokkaimmin hyödyntämään muun muassa energia-aineenvaihdunnassaan.

Nana syö hyvin sekavaa sekaruokaa. Oon nyt tässä kevään aikana siirtyny ronskisti poispäin siitä, että laittaisin kuivaruokaa kippoon. Alkuun pelkäsin pienen ja heiveröisen pennun tappamista vahingossa vääränlaisella raakaruokinnalla ja päädyin kuivanappuloihin, mutta eihän se niin helposti kuolekaan. :D Oikeastaan ruokakipon käyttö on vähentynyt meillä hurjasti Nanan kasvaessa, kun se ei enää vieroksu pakastettua ruokaa siten kuin pikkupentuna. Nykyään laitan aika useasti lihaa ja muita mömmöjä aktivointilelujen sisälle ja pakastan ne ennen tarjoilua. Ruokailu kestää pidempään, Nana saa aivojumppaa ja mä saan hetken tauon miettiä omia juttujani :-D win-win. Meillä on kongin lisäksi vielä pari muutakin lelua, joiden sisälle voi tunkea syötäviä, mutta ajattelin hommata vähän isompia kongeja vielä pari lisää tähän käyttötarkoitukseen. Pienin koko on vähän turhan pieni. Kuivanappuloita on aika paljon jäljellä vielä itse ostettuja, mutta sen lisäksi koko ajan tulee mätsäripalkintoina lisää jos jonkinmoisia, niin olen nyt siirtynyt sitten antamaan niitä nameina palkkauksessa.

Uusia merkkejä Nana saa kokeilla hiukka varovammin ja alkuun pieniä määriä, ettei mene oksuripuleiksi, mutta vaikuttaa siltä, että koko ajan sen vatsa kestää paremmin ja paremmin kun vaan tottuu useampiin ainesosiin. Oikeastaan muista ei mitään pahoja olekaan tullut, ainoastaan Planet Pet Societyn kanariisistä meni ripulille, mutta sitä taisinkin antaa alkuun liian ison määrän ennen kuin masu tottui (ja mä opin määristä). Märkäruokia on tullut myös mätsäreistä, ja niissä ei ole ollut ikinä mitään ongelmaa. Ziwipeakia lähinnä (niissä oli mukana simpukkaa! :o).



Tilaan Nanalle isoja määriä lihoja ja sisäelimiä pakastimeen ja kokoan ne sitten pikkunyyteiksi kuten kuvan vasemmassa reunassa; noista löytyy lohimurskaa, broilerin sydäntä ja sikanautahenkitorvi-jauhelihaa. Merileväjauheen ja lohiöljyn annan erikseen säännöllisesti, ja vitamiini + kivennäisvalmistetta harvemmin silloin tällöin, kun täysvalmisruokia tai vitaminoituja nappuloita on tullut annettua vähemmälti. 

Älkää kysykö paljonko annan mitäkin, koska en mittaile tarkkoja määriä :D. Suositusmäärät ja ohjeet toki katson, jotta osaan uuden tuotteen suhteuttaa jotenkuten mukaan ruokavalioon, mutta en lähde millin tai grammantarkkoja mittauksia tekemään kuten en omassakaan ruokavaliossani. Katson miten Nana jakselee ja miltä se vaikuttaa ja reagoin jos näyttää siltä, että ruokavaliota olisi syytä miettiä uusiksi. Muuten on mennytkin loistavasti, paitsi että ensimmäiseksi lohiöljyksi hankkimani taisi olla liian heikkolaatuista kun Nanan iho ja tassut ovat hieman kuivat. Hankin sitten koirien ravitsemusasiantuntijan vinkkien avulla nyt alkuun pienen määrän kuulemma erittäin laadukasta villilohiöljyä (ei kuvassa) ja lähden sillä kokeilemaan tilanteen korjaamista. Katsotaan mitä tuotetta sen jälkeen. Kuvan Avitalit käytettiin tänään loppuun ja tuo oli mätsäristä voitettu niin pieni puteli, että sen hyödyistä en osaa sanoa kyllä yhtään mitään.

Kävin hakemassa Musti&Mirri:n tarjouksesta noita Carniloven märkäruokia, jotka osoittautuivat aivan loistavaksi tuotteeksi ja mukavaksi vaihteluksi ruokavalioon. Omalle mussukalle vähän gulinaarisia elämyksiä ja vaihtelua makuaistille ;). Lueskelin purkkien kyljestä vaikuttavaa ainesosalistaa ja makukin oli Nanan mieleen. Rupesi heti ulvomaan kun availin tölkkiä, vaikka yleensä odottelee ruokaa suht koht maltilla. Tuli vissiin hyvät tuoksut. Erittäin liha- ja rasvapitoista ruokaa, josta löytyy kaikkea monipuolista joukosta. Ei turhia viljahöttöjä tölkin täytteenä. Koostumukseltaan tosi sopivaa kongin ja muiden lelujen sisään tunkemiseen!

Kuvassa vasemmassa yläkulmassa suoraan pakastimesta napattu purkki itsetehtyä kasvissosetta, johon keittelin kasaan aikamoisen määrän erilaisia kasviksia, juureksia, hedelmiä, marjoja, yrttejä, vihreitä; kuten lehtikaali, basilika, parsakaali, kukkakaali, porkkana, punajuuri, banaani, omena, mustikka, mansikka, vadelma, persilja, rakuuna, inkivääri, valkosipuli jne. Kasvissosetta annan silloin tällöin pieniä määriä kerrallaan.



Silloin tällöin keittelen Nanalle myös puuroa ruuansulatuksen kaveriksi, ja nyt saimme mätsärivoittona suuren määrän erilaisia ainesosia puuroa varten, niin lähdin heti sotkemaan niitä sekaisin jo omistamieni ainesosien kanssa. Mainittuun puuroon tuli tällä kertaa sinimailaspellettiä, porkkanaraastetta, hirssihiutaletta, perunahiutaletta, gluteenitonta kauralesettä, hyppysellinen suolaa, vähän valkosipulia ja mausteeksi banaani. Banaania ja valkosipulia löytyy kyllä kasvissoseestakin, mutta koska annan sekä sosetta että puuroa vain silloin tällöin pieniä määriä, niin ei Nana saa kumpaakaan liikaa. Saimme palkintona myös "koirien ja kissojen" vehnälesettä, mutta sitä pidän sen verran kyseenalaisena ainesosana, etten päädy sitä käyttämään. Monesti lukenut, ettei koira ainakaan tarvitse vehnää, mutta että siitä voi olla jopa haittaakin. En usko, että haittaa on siitä, jos jätän sen Nanan ruokavaliosta pois. 

Tein puuron siten, että liotin ensin haaleassa vedessä kaikkia ainesosia n. 15 min ja sen jälkeen laitoin levyn päälle. Suljin levyn kiehautuksen jälkeen ja annoin puuron hautua n. 25min. jonka jälkeen se näyttikin sitten seuraavan kuvan mukaiselta. Huom! Mun käyttämät ainesosat olivat esikypsennettyjä, joten ottakaa huomioon omien tuotteidenne valmistustavat jos innostutte puuroa keittelemään. Lukaisin kuitenkin jostain, että liotuksen aikana viljoista yms. pitäisi liuota veteen paremmin niitä ainesosia, jotka auttavat koiran liharuuansulatuksessa, joten siksi meinaan ensin liottaa ja sitten vasta keittää (en ottanut lähdetietoja ylös, enkä muista kuka julkaisi, plääh).


Jos näitä mainittuja ruokia ja ainesosia nyt sitten laittaisi Nanan kuppiin about kaikkia samaan aikaan, niin todellisuus voisi näyttää kutakuinkin tältä:


Kyseisessä annoksessa ylhäällä valmistölkkiruoka hevonen+peruna (harvoin, mätsärivoitto), vasemmalla broilerin sydän, keskellä keko merileväjauhetta, alhaalla puuro (jota laitoin innostuksissani hieman liikaa) ja oikealla kasvissose ja lohiöljy. 

Kokeen omaisesti tarkkailin Nanan syömisjärjestystä, että mitä se valkkaa ekana. Hevonen taisi tuoksua voimakkaimmin, joten sen kimppuun ryntäsi heti, mutta hotkaisi broiskun sydämen siinä välissä heti kun huomasi sen. Puuroa maistoi kesken hevosensyönnin, ja päätyi kumma kyllä syömään niitä vuoronperään, vaikka hypoteesini oli, että heppa menee kirkkaasti ekana. Puuro oli selkeästi ihan yhtä hyvää. Viimeisenä meni kasvissose, vaikka sen päälle olinkin kaatanut lohiöljyn. Luin jostain, että koira yleensä valitsisi syödä lihan ensiksi, koska se käynnistää vatsassa tietynlaisen sulatusreaktion. Jos viljat ja kasvikset tarjotaan ennen lihaa, niin sulatusreaktio ei toimi kunnolla ja vatsa voi tulla kipeäksi tai muuta vastaavaa. Suosittelu ilmeisesti on tarjota joko lihat ensin tai sitten samaan aikaan kuten tässä, jolloin koira voi itse valita järjestyksen.

Mielipiteitä, "risuja ja ruusuja" otan mielelläni vastaan. Kehitysehdotuksia? Kiinnostaisi tietää, miten muut ruokitte, laittakaa linkkiä jos ootte jo kirjoittanu koirienne ruokavaliosta postauksen tai kertokaa mielellään muutamilla sanoilla, miten se eroaa tästä omasta politiikastani :). Tuli niin pitkä teksti, että jaksaakohan kukaan muu tätä lukeakaan :D.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti