lauantai 17. kesäkuuta 2017

Nana 7-9kk treenikuulumisia

Me ollaan Nanan kanssa nyt keskitytty aika pitkälti noihin "peruskäskyihin" kun jostain syystä oon pitäny niitä niin tärkeänä. Istu, maahan ja seiso -käskyt sujuvat jo aikas malliikkaasti ja hyvät kestot, etäisyydet ja häiriönsiedot on niihin jo saatukin. Istuminen ja maassa pysyminen ovat jo melkeinpä ihan viimeisimpien tokotasojen luokkaa sikäli, että voin jättää Nanan jompaan kumpaan asentoon ja kävellä siltä näkymättömiin useiksi minuuteiksi. Häiriöharkkoja ei tosin olla tehty muiden koirien kanssa vielä ollenkaan, joten siinä kohtaa tulee varmasti yllätyksiä vastaan, kun vieressä loikoileekin muita koiria. Keskenämme ollaan harjoiteltu myös luoksetuloa erilaisissa olosuhteissa ja silloin kun ei ole valtavan pahoja häiriöitä ( kuten makkaranpaistajat olivat ) niin Nana tulee kyllä ensimmäisestä kutsusta täysiä juosten, kunhan kuulee käskyn. Näistä pitkänmatkan ulkotreeneistä ei mulla vielä ole kuvia tai videoita, kun olen yksikseni mennyt. Toivottavasti jossain kohtaa saan hieman videonpätkää talteen :).

Nanasta on tullut yht'äkkiä tuuhea ja iso 5-kiloinen

Seuraamista ei olla reenailtu oikeastaan ollenkaan, kun tuntuu etten oikein saa siihen otetta. En tiedä miten lähtisin liikkeelle ja tuntuu vain siltä, että sen aloittamista pitää vain siirtää ja siirtää etten tee sitä väärin. Pitäisi varmaan katsoa kun joku muu/muut treenaavat sitä koiriensa kanssa. Sitäkin pidän niin isona juttuna, etten halua tehdä väärin heti alkuunsa :D. Nana osaa kyllä lenkillä vaihtaa mun vasemmalta puolelta oikealle ja toisinpäin, mutta kulkee silti missä kohdassa sattuu muhun nähden. Silloin kun namia tulee taukoamatta niin seurailee niitä ihan kivasti lähellä, mutta kun namin tulo lakkaa niin pää alkaa taas kääntyillä ja sitten jää jotakin maasta tutkimaan ja syömään oksia/ruohoa. 

"Vakavampien" treenien kaveriksi olen opettanut Nanalle muutamia temppuja, kuten ympäripyörähdyksen seisaallaan molempiin suuntiin. Ensimmäisenä käskynä oli "kieppi", jonka sanon aika korkealla äänellä ja sitten kun mietin toiseen suuntaan menemiselle eri käskyä jonka muistaisin, mutta jonka Nana erottaa tuosta käskystä niin ensimmäisenä mieleen tuli matalampi "kaappi" ja se on nyt sitten pysynyt ainakin toistaiseksi xD. 

Nana on välillä jopa niin poikki, ettei aina jaksa kissaa kiusata :). Yhteiset päikkärit aina silloin tällöin.

Tällä hetkellä treenaamme myös Nanan omien lelujen siivoamista lelukoppaan, mikä piti aloittaa erilaisten lelujen tuonnilla käteen, ei pelkästään pallon. Se oli Nanan mielestä kummallista, että kongikin piti tuoda käteen, vaikka siitä yleensä syödään. Kävimme kaikkien lelujen tuomisen käteen ensin läpi, ja sitten aloin pitää kättä korin yläpuolella ja väistin juuri kun Nana tiputti lelua ja merkkasin sen hetken kun lelu kolahtaa koriin. Tähän alkuun pääsemisessä meni muutama päivä kun ei kauheen pitkään treenailtu kerralla ja sitten pari päivää lisää niin ollaan tilanteessa, että voin heittää kaikki lelut lattialle ja Nana tuo ne koriin, jos kori on mun edessä ja joudun aina välillä muistuttamaan, että nyt pitää tuoda seuraava. 

Annan Nanan toki itse yrittää ratkoa välillä ja pysyn hetken hiljaa, jotta se voisi miettiä miksei namia tule kun se vain makaa korin edessä. Aina silloin tällöin sillä välähtää ja se käy tuomassa jonkin lelun, yleensä sellaisen jota ollaan eniten heitelty. Köydestä punottu pureskelulelu on vaikein tajuta tuoda mulle, koska sillä ei koskaan leikitä yhdessä. Luulen, että muutaman päivän päästä se osaa tuoda jo kaikki lelut koriin ilman välikäskyjä. Kohta alan siirrellä korin paikkaa, jotta hoksaa että kori voi olla muuallakin kuin mun edessä. En vielä ole keksinyt missä kohtaa uskallan alkaa viljelemään käskysanaa siivoamiselle, mutta en ainakaan nyt vielä kun toiminta muistuttaa enemmän sekoilua kuin siivoamista :'D.

Onneksi Nanan ensimmäiset juoksut eivät aiheuttaneet aivan hirveästi päänvaivaa. Kyllä sillä pikkuisen korvat katoili enemmän vapaana kulkiessa lenkeillä ja oikeastaan juoksujen jälkeenkin olen joutunut hieman usemmin pyytelemään erilaisia asioita. Kokeilee vähän rajoja ja jos vaikka saisi itse välillä päättää jotakin ;). Pieniä mielipidemurinoita tulee ainakin pyyhkeellä kuivatessa sadekohellusten jälkeen. Mutta eipä se sen enempää hanttiin laita, ja alkaa hyvin kuunnella jos mun äänestä huomaa, ettei ookaan ihan hyväksyttävää. :D On tää meidän teini kumminkin aika mammantyttö. Ja niin älyttömän rakas pikku koheltaja.



3 kommenttia: